Dedicated Sunucu

Dedicated Server, tek bir kullanıcı ya da bir şirket için özel olarak ayrılan, paylaşımsız internet sunucusudur. Dedicated Server’ın kullanım hakları tek bir kişide ya da bir şirkette bulunmaktadır. Paylaşımlı sunuculardan en büyük farkı da bu noktada ortaya çıkmaktadır. Tam bir Türkçe karşılığı olmasa da Dedicated Server dilimizde “Paylaşımsız/Fiziksel Sunucu” olarak da geçmektedir.
Dedicated Sunucu sahibi olduğunuzda, sunucunun tüm saklama alanı size ait olmuş olur. Böylelikle saklama ve barındıma alanı konusunda sıkıntı yaşamazsınız. Seçtiğiniz sunucunun barındırma alanı tamamen sizin olur. Paylaşımsız sunucunuzun saklama alanını, kendi belirlediğiniz şekilde kullanabilirsiniz.
Site trafiğinin yüksek olması durumunda paylaşımlı sunucular, site sahiplerine belli bir trafik alanı sunabilmektedirler. Bu yüzden de sitede yavaşlamalar ya da sitenin kısa süreli çalışmama durumları ortaya çıkabilir. Dedicated Server’lar yüksek trafiği olan siteler için daha uygundur; çünkü kapasiteleri daha yüksektir ve sadece tek bir firma tarafından kullanıldığı için, sunucunun performansı düşmez.
Paylaşımsız sunucular daha kararlı ve stabil çalıştığı için performans olarak da daha iyi bir çözüm sunmaktadır.
Veri güvenliği konusundan bakıldığında da Dedicated Sunucular firmalar için daha güvenli bir çözüm sunmaktadır. Yönetim işlemlerinizi internet servis sağlayıcınızın yapmasını istemiyorsanız, sunucunun kullanıcı adı ve şifre gibi bilgileri sizden başka kimsede bulunmaz. Böylelikle dışarıdan erişimler engellenerek, sisteminiz daha güvenilir bir hale gelmiş olur.
Dedicated Sunucuların dezavantajları ise, sunucu firmanıza adanmış olacağı için, sunucu yönetimi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Sunucu yönetimi ile ihtiyacınız olan yazılımları, uygulamaları ve programları kendiniz kurmanız ve sunucunuzu yönetmeniz gerekir. Ancak dilerseniz sunucunuzun yönetimini internet servis sağlayıcınıza da bırakabilirsiniz. Fakat çalıştığınız firma, sağladığı bu yönetim hizmeti için sizden ek bir ücret talep edebilir.
Bir diğer dezavantaj ise, işlemci, bant genişliği, RAM ve saklama alanı olarak daha kapsamlı çözümler sunması nedeniyle bu sunucuların maliyetleri paylaşımlı sunuculara kıyasla biraz daha fazladır.